Η διακόσμηση ενός χώρου είναι ένα περιβάλλον σχεδιασμένο από τον εκάστοτε καλλιτέχνη της. Ένας φοιτητής, ένας οικογενειάρχης, ένας ευκατάστατος άνθρωπος θα επιλέξει να φτιάξει τον δικό του ξεχωριστό χώρο. Τι καθορίζει όμως, την διακόσμηση ως σωστά δομημένη;  Αυτό το άρθρο θα σας δώσει μια ιδέα για να μπορείτε να την κατανοήσετε και να την εφαρμόσετε με τις κατάλληλες τεχνικές.

Κατ’ αρχάς ας εστιάσουμε στον ρόλο της. Σε πρώτο πλάνο, η διακόσμηση έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο ώστε να μπορεί να διατάξει τα αντικείμενα στον χώρο όπου ζει και εργάζεται για να καλύπτει τις βασικές και ψυχολογικές του ανάγκες. Σε δεύτερο ρόλο, η τοποθέτηση και επιλογή των στοιχείων γίνεται με το κριτήριο των καλλιτεχνικών αναζητήσεων και των καινοτόμων ιδεών. Εμείς όμως, θα εστιάσουμε σε τεχνικές για απλούς χώρους όπως το σπίτι ή τον χώρο εργασίας.

Το βασικό κομμάτι με το οποίο ξεκινάμε είναι οι χρωματικές επιλογές. Η επιλογή του χρώματος είναι καθοριστική καθώς διακοσμεί τις  μεγαλύτερες επιφάνειες. Το κάθε χρώμα έχει τον δικό του χαρακτήρα και συμβολισμό… Ένα πιο έντονο χρώμα προσδίδει ένταση, πάθος, ζωή, ενώ ένα πιο μουντό είναι πιο αδύναμο, απαλό και διακριτικό. Μην φοβηθείτε να εξερευνήσετε τις αποχρώσεις του λευκού και του μαύρου. Η επιλογή σας θα βασιστεί στην χρήση και την αίσθηση που θέλετε να έχει ο χώρος. Έτσι θα βρείτε και το χρώμα που σας ταιριάζει.

Εφόσον επιλέξαμε τα χρώματα, το επόμενο βήμα είναι η θέση των επίπλων και των διακοσμητικών στοιχείων στον χώρο. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σύνθεσης που βασίζονται σε μαθηματικούς υπολογισμούς, στην ψυχολογία (θεωρία ΖΕΝ), σε καλλιτεχνικές πινελιές ή στο δικό μας απλό γούστο και χαρακτήρα. Όλα αυτά έχουν ένα κύριο χαρακτηριστικό: την εργονομία.

Οι μαθηματικές θεωρίες θέλουν τα έπιπλα να είναι τοποθετημένα σε αποστάσεις με ακριβή νούμερα για να είναι το μέγιστο λειτουργικά πχ για το σαλόνι: 45 εκατοστά ανάμεσα στον καναπέ και το coffee table, 65 με 90 εκατοστά ανάμεσα στους καναπέδες και ούτω καθ’ εξής.  

Στην ψυχολογία έχουμε την θεωρία του ΖΕΝ. Υποστηρίζεται ότι  ηρεμεί το πνεύμα και την ενέργεια στο περιβάλλον. Ειδικά για τον χώρο εργασίας, υπάρχει καλύτερη αποδοτικότητα και δημιουργικότητα από τα στελέχη της. Ένα πιο σκούρο χρώμα στους τοίχους σε συνδυασμό με ανοιχτόχρωμα ξύλα και υφάσματα, μοτίβο λουλουδιών για αίσθηση της φύσης και φυσικό φωτισμό με τοποθέτηση του γραφείου και του υπολογιστή κοντά στο παράθυρο. Έτσι θα μετατραπεί ο χώρος σε ένα δημιουργικό καταφύγιο!

Οι καλλιτεχνικές πινελιές χρειάζονται λίγο προσοχή. Για να υπάρχει ισορροπία στην σύνθεση, πρέπει να συνδυαστούν σωστά, επειδή ορισμένα στέκονται από μόνα τους σαν έργα τέχνης. Οπότε είναι καλό, είτε ο αριθμός τους να είναι συγκεκριμένος, είτε να υπάρχει κάποια εκτίμηση ειδικού για την κατάλληλη τοποθέτηση τους.

Tέλος, καταλήγουμε στις δικές μας προσωπικές επιλογές, στην δική μας ιδιοσυγκρασία και γούστο, που κάνει και τον καθένα μας ξεχωριστό όπως και τον χώρο μας. Τι καλύτερο από να ζεις σε ένα σπίτι με ζεστασιά, ηρεμία και να βλέπεις τους ανθρώπους σου χαρούμενους και γεμάτους ενέργεια. Από όταν είσαι φοιτητής που διαλέγεις από μόνος σου τα έπιπλα που θα βάλεις στο πρώτο σου σπίτι, ή την επιχείρηση που σκέφτεσαι να ανοίξεις και ανυπομονείς να έρθει πολύς κόσμος να την γνωρίσει, μέχρι να κάνεις οικογένεια και να γεμίζεις τους τοίχους κορνίζες με τα αγαπημένα σου πρόσωπα…

Όσο περισσότερα γνωρίσεις για την διακόσμηση, τόσο καλύτερη θα είναι και η ζωή σου. Για αυτό την χρειαζόμαστε… για να δημιουργήσουμε τις πιο όμορφες αναμνήσεις μας!